Põranda õlitamine

Põranda õlitamine põrandaõliga. Põrandaõli on läbipaistev puitukaitsevahend uutele ja eelnevatest viimistlusmaterjalidest puhtaks lihvitud vanadele puitpindadele. Põrandaõli on linaõli baasil valmistatud toode. Põrandaõli ei tekita puidu pinnale lisakihti, vaid see imendub sügavale puidu pooridesse muutes puidu pealispinna kulumis- ja veekindlaks. Et anda põrandale veel täiendav lisakaitse, on soovitav põrand lõplikult viimistleda Õlivahaga. Antud viimistlusmaterjal sisaldab looduslikku karnauba vaha, mis annab põrandapinnale siidise läike. Kuna Põrandaõli ja Õlivaha ei tekita puidule lisakihti, siis tundub puitpõrand ka palja jala all mõnusalt soe.

Põrandaõliga viimistletud põrand- woodoil.ee
Põrandaõliga viimistletud põrand- woodoil.ee

Kuidas põrandat õlitada?

1. Mismoodi peaks ette valmistama pinna, mis on plaanis õlitada?

Kui tegemist on uue põrandalauaga, siis kas selleks, et õli saaks võimalikult hästi sisse imbuda, tuleks peale tugevamat lihvimist veel omakorda väga peene liivapaberiga üle lihvima? (Näiteks 240-ga) Soovitame viimase lihvi teha lihvpaberiga 150 või 180.

2. Miks on välja mõeldud nii palju erinevaid õlisid, põranda, seina, lae jaoks? Miks ei ole võimalik ühe ja sama õliga kõik detailid teha?

Iga pind tahab erinevat kaitset. Põranda jaoks peab õli andma kulumis – ja niiskuskindla pinna. Seepärast on seal vastavad koostisained sees.

3. Milline puit on parima imavusvõimega või ei oma see tähtsust, kas on kask, kuusk, tamm või mänd?

Suure tihedusega puit nagu tamm ei ima hästi õli sisse, mänd ja kuusk võtavad paremini õli vastu.

4. Kui tegemist on väga suure käidavusega põrandapind, siis millist lahendust soovitate kasutada seal?

Kasutada Põrandaõli, kihtide arv vähemalt 3 (mida rohkem kihte, seda tugevam ja lakisem jääb).

5. Kui põrand kaitsva õlikihiga üle teha, siis kas see määrib alguses, hiljem valgeid sokke?

Alguses määrib sokke, päevadega see mure väheneb.

6. Kui põrand õliga üle teha, siis kas näiteks vesi, mis satub põrandale ei imbu puitu?

Vesi ei imbu puitu, sest õli on pinnad ära täitnud. Peab arvestama sellega, et õlitatud põrand on lõplikult niiskus- ja kulumiskindel min. 1 nädala pärast. Kui vesi juhtub sinna varem sattuma, siis ta võib pinnale jälje jätta.

7. Kui õlitatud põrandale tekib laik(näiteks kohvi või veini plekk), siis kas on võimalik kohtparandust teha ning kuidas seda teha? Või tuleks siiski kogu põrand tänu sellele murele uuesti üle teha, et jääks ühtlane tulemus?

Kohtprandust on võimalik teha, lihvida tuleb antud koht ja siis antud koht jälle üle õlitada. Kui põrandale hakkavad käigurajad tekkima, siis tuleb teha lihv ning üle õlitada ainult käigurajad (ei pea kogu põrandat õlitama).

8. Kui inimene siiski otsustab, et tahaks juba õlitatud põrandale peale kanda siiski laki, siis see tähendaks põranda uuesti üle lihvimist? Sest nagu aru saan, siis lakile juba õli peale panna ei saa ja vastupidi.

Õlitatud põrandale otse lakki peale panna ei soovita, peaks uuesti üle lihvima. Ühte tüüpi lakki võib siiski panna, see on õlilakk.

9. Kas treppi võib õlitada põrandaõliga?

Põrandaõli või Õlilakk (on mõnevõrra tugevam)

10. Kas vastab tõele, et mida sünteetilisem õli on, seda halvemini imendub? Mida peaks tarbija jälgima, kui plaanib soetada põranda-, seinaõlisid?

Looduslikul toorainel õli imendub puitu paremini.

11. Saan aru, et õli puhul hinnatakse seda, et mida sügavamale imendub, seda parem õli ja kaitsvus?

Ainult imbumine ei määra, oluline on ka muud koostisaine nagu vaigud ja vahad, mis annavad puidule pindmise kaitse.

12. Mismoodi peaks edaspidi põrandat hooldama, pesema, kui see on õliga kaetud? Poes müüakse erinevaid puhastusvahendeid põrandate puhastamiseks. Millest tuleks kindlasti hoiduda?

Soovitame hoolduseks Karnauba vesivaha (looduslik, annab vahase lisakihi).

13. Mis on õli ja vaha erinevus, kas kohe ei võiks siis vahaga põrandat üle teha?

Õli imendub puitu ja kaitseb seda seest. Vaha annab välise kaitse.

14. Kui vana on põrandaõlide kasutamise traditsioon maailmas ja Eestis?

Põrandaõlide traditsiooni on pigem levinud Põhjamaades. Eestis ja Lätis on täitsa olemas. Lõuna pool näiteks Leedus ja Poolas ei ole väga levinud.

15. Kas Põrandaõli saab kuidagi ka toonimida?

Põrandaõlide toonimiseks soovitame kasutada Looduslikevärvimuldasid. Värvimuldasid peaks kasutama Põrandaõli esimeses kihis. Pealmised kihid soovitame teha naturaalse õliga.

16. Millest on tehtud Põrandaõli ja Õlivaha?

Põrandaõli koostiained on naturaalne värnits, tungõli, looduslik vaik, karnauba vaha, tärpentin.

17. Millised oleksid need kodused vahendid, millega saaks ise põrandalauad õlitada? Või peaks siiski soetama pintsli, rulli ning sellisel juhul, kumb neist oleks mõistlikum kasutada?

Õli võib pinnale kanda rulli, pintsli, lapi või kummilabidaga. Oluline on peale õlitamist üleliigne õli kokku korjata ja selleks sobib kõige paremini puuvillane lapp.

18. Mis on ohud, mida võib inimene võib teha, kui plaanib ise põrandat õlitada, mida tuleks kindlasti jälgida ja mida kindlasti ei tohiks teha? Mis on levinumad probleemid ja eksimused?

Levinum eksimus on see, pärast teise või kolmanda kihi kandmist ei võeta imbumata õli pinnalt piisavalt ära ja põrand jääb naksuma (õli kuivab ainult
puidu sees, puidu peale jäädes ta ei kuivagi ära. Seda naksuvat põrandat ei olegi kerge korda saada, peab korraga kasutama apelsini tärpentiniga lahustamist ja samaaegselt n.n karukeelega lihvimist.)

19. Kas peale õlitamist võib kasutatud lapid, pintslid, rullid visata prügikasti või on seal ka mingid ohud? Olen kuulnud, et linaõli kasutamisel võib švamm, riie põlema minna? Miks see juhtub?

Kuna tegemist on kuivavate õlidega, siis õlised paberid ja lapid võivad iseenesest süttida (oksüdatsioon). Oluline on õlised lapid pärast tööd ära põletada või vette panna.

20. Kas õlitatud pinnad lõhnavad ka peale viimistlemist ja kui kaua?

Õlitatud pinnad lõhnavad veel umbes nädal aega peale õlitamist.

 

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga