Mis on tõrvaõli?

Mis on tõrvaõli? – Looduslik ja mitmekülgne puidutööstuse saadus männitõrvast.

Männitõrv on tuntud ja mitmekülgne looduslik aine, mida saadakse puidutööstuse protsessides. Männitõrva saadakse männikändudest, põletamise või kuivdestilleerimise teel. Tõrval on laialdased kasutusalad alates traditsioonilisest rahvameditsiinist kuni tööstuslike rakendusteni puidukaitsevahendina.

Mõnnitõrval on tugev lõhn ja seda on aastasadu kasutatud traditsioonilise rahvameditsiini ja tervendamise eesmärkidel. Tõrvaõli on tuntud ka oma antiseptiliste ja põletikuvastaste omaduste poolest. Lisaks võib leevendada mitmesuguseid nahaprobleeme, sealhulgas ekseemi, psoriaasi ja putukahammustuste sügelust. Samuti on see efektiivne vahend peanaha ja juuste tervise parandamiseks.

Tõrvaõli leiab laialdast kasutamist ka puidutööstuses puidu kaitsevahendina, et vältida mädanemist, putukakahjustusi ja hallitust. Tõrvaõli kantakse puidule kaitsekihina, pikendades puidu eluiga ja säilitades loodusliku ilmet. Lisaks on tõrvaõli looduslik alternatiiv keemilistele puidukaitsevahenditele ning sobib hästi ökoloogiliselt teadlikele tarbijatele.

Tõrva kasutatakse ka kosmeetikas ja lõhnaainetööstuses. Tugev ja iseloomulik lõhn muudab tõrva populaarseks koostisosaks parfüümides, seepides ja šampoonides. Kasutatakse ka veterinaaria- ja kodukeemiatoodete tootmisel.

Eestis on männitõrval oluline ajalooline ja kultuuriline tähendus. Seda on traditsiooniliselt kasutatud aastasadu. Tänasel päeval on männitõrv jätkuvalt hinnatud looduslik tooraine ja kohaliku päritolu tõttu ning sellel on oluline roll nii terrasside, palkmajade, kui ka laastukatuste viimistlemisel.

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga