Palkmaja viimistlemine tõrvaõlidega

Tõrvaõliga palkmajade viimistlemine

Kui palkmaja viimistluse peale mõelda, siis tuleb alati mõttesse looduslik, naturaalne, öko. Tavavärvid ja palkmajad ei käi kohe kuidagi kokku, nagu ei panda palkmajadele plastikaknaid ega plekkuksi.

Aga millega siis viimistleda palkmaja?

Palkmaja viimistlemine tõrvaõliga

Kõige paremaks ja naturaalsemaks viimistlusvahendiks on tõrvaõlid. Tõrvaõli on eestalste ja ka teiste Põhjamaa rahvaste number üks viimistlusvahendiks olnud rohkem kui tuhat aastat. Õlid imenduvad puitu ja jäävad läbipaistvad. Nii ei peida kaunist puidu tekstuuri ja palkmaja saab hingata. Ei teki ohtu, et midagi hakka päikese käes kooruma.

Miks just tõrvaõlid?

Tõrvaõlid on täiesti naturaalsed ja keemiavabad viimistlusvahendid, mis imenduvad sügavale puitu, kaitstes seda niiskuse ning mädaniku eest. Tõrva pruun toon kaitseb puitu ka UV kiirte eest. Aja möödudes pruun toon muutub heledaks ja seinad tuleb uuesti üle viimistleda.  Enamasti koosneb tõrvaõli Männitõrva ja Linaõli segust. Mõnnitõrv on paks ja veniv vedelik, mida saadakse männikändudest utmise (keetmise) teel. Puhtal kujul on Männitõrva puidule üsna raske kanda, seetõttu vedeldatakse teda lõnaõli või männitärpentiniga.

Palkmaja viimistlemine

Palkmaja viimistlemisel tuleb kõige pealt tähelepannu pöörata töödeldavale palgile. Kas palgid on puhtad ja kuivad. Palgi niiskus peab olema 15% või alla selle. Õhuniiskus viimistlemise ajal peaks olema maksimaalselt 80%. Kui palgid on eelnevalt töödeldud millegi muuga, kui tõrvaõlid peab nad üle lihvima ja vana viimistluskihi eemaldama. Kõige lihtsam on seda teha liivapaberi või liivapritsiga olenevalt pinna suuruseja st. Pühi pinnad tolmust puhtaks ja oledki valmmis õlitama asuma.

Loksuta õli anumad korralikult läbi ja kalla sisu välja alusele või ämbrisse. Sega õli pidevalt kogu viimistlemise vältel, et vältida tõrva ladestumist anuma põhja ja tooni muutust palkpindadel. Kanna õli palgile pintsli või rulliga. Ära koonerda viimistledes, mida rohkem õli pragudesse ja lõhedesse saad, seda paremini see imendub ning puitu kaitseb. Õli imendub üsna kiiresti. Eriti suurt tähelepanu pööra palgi otstele ja viimistle need korralikult. Tõrvaõli on võimalik toonida ka looduslike värvipigmentidega. Värvipigmendid annavad õlile ühtlase tooni ja kaitsevad puitu paremini UV kiirguse eest. Palkmaja esmasel viimistlemisel tuleb kanda puidule 2-3 kihti. Viimistluskihtide vahele jätta 24 tundi kuivamisaega. Palkmaja lõhnab peale viimistlemist veel nädal kuni kaks tõrva järgi.

Peale viimistlemist tuleb kõik töövahendid hoolega puhastada või põletada, et vältida isesüttimist

 

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga